sobota 15. října 2011

Baroko v hudbě a tanci

V malebném prostředí zahrady ZUŠ Černošice proběhl dne 22. září ojedinělý koncert Baroko v hudbě a tanci. Interpretky houslistka Magdalena Malá, flétnistka Machala Roubalová, violoncellistka Helena Matyášová, cembalistka Petra Žďárská, violistka Jana Vavřínková představily posluchačům skladby autorů 17. a 18. století, např. G. F. Telemanna, J. F. Rebela, G. F. Händela a dalších v provedení na kopie barokních nástrojů a poučené barokní interpretace.
Koncert probíhal v šeřící se podvečerní atmosféře malebné zahrady základní umělecké školy, začínal za světla a končil již za tmy, i když trval necelou hodinu. To umocnilo celou atmosféru koncertu, na jehož závěru na posluchače čekala ukázka autentické interpretace barokního tance ve skladbě Caractéres de la Danse od J. F. Rebela, kde posluchači mohli vidět nejoblíbenější tance 17. a 18. století, kterými byli např. Courante, Gigue, Bourée, Sarabande, Rigaudon a další, jež představila violistka a také tanečnice Jana Vavřínková v barokním kostýmu, autorkou choreografie je tanečnice a choreografka Hana Slačálková. V závěru této skladby k umocnění atmosféry létala nad posluchači sova.
Tato akce byla zakončena posezením pro posluchače s vínem a malým pohoštěním. Koncert měl velký úspěch u lidí, jenž nadchl barokní tanec, výkon interpretek i atmosféra celé akce. Tento koncert do své dramaturgie začlenilo občanské sdružení ProKultura. Na tento koncert tématicky navazují dvě audiovizuální přednášky Baroko v české krajině 1. 11. 2011 a Baroko a duchovno 17. 5. 2012, obě jsou konané v ZUŠ Černošice. Koncert měl velký ohlas mezi posluchači a občanské sdružení ProKultura jej v obměněné podobě opět začlení do své dramaturgie v roce 2013.


zleva: Petra Žďárská, Helena Matyášová, Magdalena Malá, Michaela Roubalová
foto: Eva Malíková


zleva: Michaela Roubalová, Magdalena Malá, Petra Žďárská
foto: Eva Malíková


zleva: Jana Vavřínková
foto: Eva Malíková


zleva: Michaela Roubalová,Jana Vavřínková
foto: Eva Malíková


foto: Eva Malíková

Žádné komentáře:

Okomentovat